Bez szkła laboratoryjnego nie miałyby miejsca żadne reakcje, doświadczenia czy badania w laboratoriach. Szkło laboratoryjne ma dziwne nazwy, niezwykłe kształty i wykonane jest ze szkła najwyższej jakości. Ponieważ w tych dziwnych zlewkach, próbówkach czy naczyniach wykonywane są różnego rodzaju reakcje chemiczne poddawane różnym temperaturom, szkło musi być mocne i musi cechować się ogromną odpornością na wysokie temperatury.
Jakie szkło?
Szkło laboratoryjne (tu) przybrało niezwykłe kształty, to również ma wpływ na przeprowadzanie różnych badań w laboratoriach. Pośród szkła laboratoryjnego możemy wyróżnić:
- zlewki, które mają węższe wylewy o wąskich podstawach. Zlewki mają pojemność; 50 ml, 100 ml, 200 ml a nawet 1000 ml i służą do przechowywania substancji lub do jej odmierzania.
- bagietki szklane, które są szklanymi pręcikami o różnej długości i służą do mieszania substancji.
- kolby, które mają różne kształty są stożkowe, kuliste, niektóre z nich są okrągłodenne z kilkoma szyjkami lub jedną.
- lejki, zbudowane z prostej szyjki rozszerzającej się ku górze,
- szkiełko zegarkowe, które z kolei jest płaskim szkiełkiem, na którym odmierza się sypką lub stałą substancję.
Z czego zrobione jest szkło laboratoryjne?
Najczęściej do produkcji szklanych naczyń laboratoryjnych wykorzystuje się szkło kwarcowe. W tego rodzaju naczyniach wykonuje się różnego rodzaju badania i reakcje chemiczne.